Notícies

M&M’s Pastorets

entrevista directors pastorets mariona i martin

L’equip de direcció dels Pastorets d’aquest any, Mariona Montes i Martin Mula tenen un acrònim de xocolata de colors, M&M’s. Han retornat al Catòlic després d’uns quants anys de viatge fora de l’entitat i han volgut aportar a l’estil de l’espectacle una tornada a les essències més folquitorrianes. Si és que es pot dir així…

Què us ha incitat a dirigir els Pastorets 2021?

Mariona – Fa molt, en Martin em va trucar per proposar-me dirigir amb ell l’espectacle que feia molts anys havia interpretat (i també dirigit). Ell volia fer-ho però no fer-ho sol i em va engrescar… a més ens vam posar molt d’acord en com volíem que fos la dramatúrgia. Malgrat tot, va arribar la pandèmia i ens va trastocar tots els plans, així que vam haver d’esperar tot un any per posar-ho en marxa. I el moment ha arribat.

Martin – El meu record de joventut al teatre és quan feia de tramoia, i els Pastorets em porten a això…a recordar els inicis. I també a la tradició de cada any per aquestes dates que tenim al teatre el Pastorets.

Els Pastorets són més tradició que espectacle teatral?

Mariona – Els Pastorets són els Pastorets. Pel Catòlic el projecte més emblemàtic i per tant més tradicional, però pels directors pot ser un espectacle en tots els sentits perquè sempre té una volta de cargol, sempre pots modificar, canviar, innovar,…

Martin – Per mi els Pastorets son com els castellers, o les sardanes, formen part de la meva cultura, de la cultura catalana. Hi ha molts moments que m’emocionen, escenes que em resulten precioses,…

Una codirecció té més avantatges que una direcció única?

Mariona – Pros i contres, si. Per nosaltres ha estat fàcil, ens coneixem molt i sabem què volem a l’escenari i com volem la producció, ens repartim les tasques i ens ajudem mútuament. Intentem tenir només una veu als actors però treballem de manera cooperativa.

Martín – Treballem junts però separats. Fa anys vam treballar ja junts sent monitors de Capsa de Somnis i ja ens coneixem, teatralment parlant. Ens complementem perfectament.

Per vosaltres, què vol dir l’espectacle Pastorets?

Mariona – Família, germanor, amistat.

Martin – Per mi, va ser la primera obra que vaig fer al Quadre Escènic del Teatre Centre Catòlic i per mi vol dir molt. A més, hi participa molta gent, de totes les edats i em sembla un espectacle molt familiar.

Si no dirigíssiu, quin rol us agradaria tenir als Pastorets?

Martin – Per la meva condició física, si hagués de fer un personatge dels Pastorets, hauria de ser Getsè i mai m’ha agradat. Em trobo molt més a gust fent de tramoia i ajudant a que l’escenografia estigui a lloc pels actors.

Mariona – M’agradaria poder fer qualsevol paper que no hagi fet, malgrat que el físic pot condicionar bastant per fer algun o altre personatge. A nivell tècnic, on em sento més a gust és amb la direcció i/o donant suport com a ajudant de direcció.

Les novetats que heu introduït aquest any, en què es basen?

Mariona – Novetat com a tal no hem introduït cap, hem volgut recuperar el text de Folch i Torres original i fer quasi tots els quadres escrits que hi ha al text (amb algunes petites llicències).

Martin – Hem tornat a fer-ho el més original possible al text, retallant una mica perquè no sigui tant llarg l’espectacle.

Què us farà sentir satisfets de la vostra feina el dia de l’estrena?

Martin – Que la sala del teatre centre catòlic estigui plena i que s’hagi de prorrogar.

Mariona – M’agradaria que el públic marxés amb la sensació que l’espectacle ha durat 30 minuts, que ho expliquin als seus amics i familiars i el boca a boca ens faci omplir la sala i també que els actors acabin cada funció amb un somriure als llavis i amb un bon record d’aquest projecte.

Els Pastorets de l’Hospitalet són els més feminitzats de Catalunya. Des de Satanàs a l’última fúria i la majoria de pastors són dones. Hi haurà un final diferent?

Martin – No s’ha fet a posta, a la majoria dels centres culturals hi ha més representació femenina arreu. Els homes fins que no arriben a una certa maduresa no supera la vergonya de participar en projectes teatrals. Som només un 10 % del grup.

Mariona – Si heu arribat fins aquí llegint l’entrevista no desvetllarem el final de Pastorets d’enguany, ens agradaria que el que heu llegit us faci voler reservar l’entrada i venir-nos a veure, per si de cas hem decidit donar una volta més al final de l’espectacle i hi ha alguna cosa diferent.

Us agradaria repetir en futurs Pastorets?

Martin – Crec que és una resposta a donar al final del la funció del 9 de gener.

Mariona – Pastorets sempre et fa acabar cansat però sempre et fan voler tornar-los a fer l’any vinent. Veurem l’energia que ens queda al gener per repetir-los.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *